Publicatie Afro-Surinaamse Klederdracht Crowdfunding

Wij maken een boek over beleving en techniek van Afro-Surinaamse klederdracht, help jij ons met realiseren?


Wie zijn wij? 
Door de liefde en de waardering voor dit stukje Surinaams cultureel erfgoed zijn wij, Jane, Ella en Michelle, ‘op elkaars pad gekomen’. De meerwaarde van onze samenwerking is dat daarmee verschillende achtergronden, vakgebieden en generaties bij elkaar komen. We zijn als zelfstandig onderzoekers aangesloten bij het Research Center for Material Culture, het onderzoekscentrum van het Nationaal Museum van Wereldculturen. Van het ene plan kwam het andere plan waardoor we hebben besloten om een stichting op te richten: Stichting Tailors & Wearers. Het doel van de stichting is om kennis te verzamelen en informatie te ordenen over de Afro-Surinaamse klederdracht. Door dit voor anderen toegankelijk te maken willen we een bijdrage leveren aan het behouden en verlevendigen van de Afro-Surinaamse klederdracht als culturele vormgeving.

https://www.tailorsandwearers.com
Instagram: @Tailorsandwearers
Facebook: @Tailorsandwearers


Inhoud publicatie: 
Met de publicatie kijken we naar de techniek en de beleving van Surinaams Creoolse klederdracht door de bril van ambacht, modevormgeving en erfgoedstudies. Het boek vormt enerzijds een technische handleiding voor het vouwen van de angisa en het vervaardigen van de koto en anderzijds een etnografische reflectie op deze klederdracht, aangevuld met vignettes - een impressionistische beschrijving van sfeer, omgeving, actoren, uitspraken - en met fotoportretten.

Doel: 
Veel technieken, bijvoorbeeld het complexe vouwen van de angisa, zijn oraal doorgegeven van generatie op generatie en nooit opgetekend. Een orale traditie is kwetsbaar. Het boek zien we zodoende als bedding om kennis te bestendigen en toegankelijk te maken.

Crowdfunding:
Voor het boek missen we helaas nog een deel, bepaalde dingen zijn wat duurder uitgevallen, papierprijsstijging, etc. Daarom willen we graag deze crowdfunding doen om al onze plannen met het boek te realiseren. We hopen dat jullie een bijdrage kunnen missen. Naast dat wij jullie eeuwig dankbaar zijn, help je ook aan een documentatie van immaterieel cultureel erfgoed!

Link om te doneren:
https://www.voordekunst.nl/projecten/13998-publicatie-afro-surinaamse-klederdracht#het-verhaal Using Format