Imagine IC - Koto in Context

De ‘Surinaamse koto’ is meer dan een dracht. Ze omvat de ambachtelijke praktijken van patroontekenen, naaien, cassavelijm-stijven, vouwen, binden, draperen, spelden. Ze inspireert rituelen en regels van kleden en dragen. Ze vertelt grote koloniale geschiedenissen naast familieverhalen vol herinneringen aan grootmoeders en overgrootmoeders. Ze is bovendien booming. In populaire events verkennen traditionalista’s en fashionista’s aloude patronen en hun eigentijdse mogelijkheden.

In ‘koto in context’ verkennen we de toekomst van de koto in haar Nederlandse context. Imagine IC doen dat in reactie op de vraag van tientallen makers en dragers, die meededen aan het verzamelproject ‘Saya en koto, lagen van stof en van tijd’. Ella Broek is een van de sprekers waarbij ze haar bevindingen deelt over de beleving van het dragen van een Koto. En Jane Stjeward-Schubert zal mini angisa workshops geven. De tentoonstelling van de bijeengebrachte en met betekenissen geannoteerde collectie loopt tot en met november 2019. Per 27 september 2019 wordt een selectie onderdeel van de nieuwe vaste opstelling bij Imagine IC.

Koto in context is een samenwerking met Modemuze en in verdere samenwerking met het RCMC (Research Center for Material Culture van het Nationaal Museum van Wereldculturen (NMW).

Using Format