Educatie activiteiten

Jane Stjeward-Schubert (mede-oprichter Tailors & Wearers) is gedreven om haar kennis over de angisa en de koto over te dragen om zo een bijdrage te leveren aan het behoud van het Afro-Surinaams cultureel erfgoed. Do koto (aanduiding voor de rok, alsmede het hele kostuum) en de angisa zijn belangrijke onderdelen van de Afro-Surinaamse klederdracht. 

Jane’s expertise is de angisa. De angisa is een mooie, kleurrijke hoofd creatie gevouwen uit een gesteven doek. Door bepaalde vouwtechnieken worden diverse creaties gevouwen, die elk een eigen boodschap kunnen uitdragen. Het eist aandacht, creativiteit, en liefde voor cultuur en kunst. De angisa is historisch en immaterieel cultureel erfgoed.

Workshop Angisa vouwen
Deze workshop kan gegeven worden verspreid over meerdere dagdelen. Men leert over de geschiedenis van de angisa, het maat nemen, het stijven en strijken van de stof, de wijze van plooien vouwen (het maken van de hoofdronding) en het vouwen van bekende creaties. Bij een workshop van 1 dagdeel, zal dit een versimpelde versie van de workshop zijn. 

Het is mogelijk om een workshop te boeken voor beginners en/of gevorderden. Per workshop is er plek voor 6 personen per docent, één sessie duurt 2 uur.

In meerdere workshops wordt uitleg gegeven over:
- De geschiedenis van de angisa
- De grootte ervan
- Het maat nemen
- Het stijven en strijken
- De wijze van plooien vouwen (het maken van de hoofdronding)
- Vouwen van bekende creaties

Al gevorderd?
Gevorderden die de feestelijke opo langi´s als de proise ede, of de ingetogen low ede willen leren,  kunnen zich aanmelden voor de Specialisaties. Wie de kneepjes van de vouwtechnieken al in de vingers heeft, kan zich verder verdiepen in de innovatieve creaties (werken met o.a. Sisal, Chintz, Jute, Zijde en andere hoedenmaterialen).


Demonstratie angisa vouwen
Een presentatie en demonstratie over de angisa, verzorgt door Jane Schubert. Vanuit de Bondru-angisa, die wij zelf ontwikkelden, vertelt Jane hoe angisa's bedacht en ontworpen worden, over de verschillende betekenissen en over de vouwwijzen en de communicatie die daarvan uitgaat. Jane geeft een interactieve demonstratie van het vouwen, dit is vrij complex en vergt veel oefening. Desgewenst kan deze presentatie en demonstratie voor een grotere groep gedaan worden.


Angisa tijdreis 
De Angisa tijdreis is een presentatie waarbij Jane verteld over de geschiedenis en de reis van de angisa, aan de hand van verschillende modellen. De tijdreis kan gezien worden als een angisa modeshow met moderator en duurt tussen de 20 en 30 minuten. 


Koto show 
De kotoshow is een modeshow op muziek waarbij verschillende modellen koto’s en angisa’s getoond worden. Jane en/of een andere spreker begeleid de kotomisi (vrouw gekleed in koto), en vertelt uitgebreid over de kostuums en haar betekenissen.

 

Aanmelden voor de workshop?
Mail naar jamax90@hotmail.com of bel/what’s app 06 4499 1460 met hoeveel personen je de workshop wilt doen (in je eentje mag uiteraard ook!) en dan plannen we een startdatum in.

Interesse in een van de andere activiteiten?
Mail voor de mogelijkheden naar info@tailorsandwearers.com