Bestuur

Jane Stjeward-Schubert

Jane Stjeward-Schubert (Paramaribo, 1955) is koto- en angisa expert en hoedenmaker. Haar interesse in mode en kleding heeft zij van haar moeder overgenomen die thuis naaister was. Na haar emigratie vanuit Suriname in 1972 heeft zij zich verder gespecialiseerd in het maken van maatkleding. Haar liefde voor Surinaams cultureel erfgoed en haar mode achtergrond zorgden voor de gedrevenheid om alles over de koto en de angisa te willen leren. Inmiddels staat de angisa op de lijst van Unesco als immaterieel cultureel erfgoed van Nederland en Suriname. Waar mogelijk levert Jane haar bijdrage om over de angisa en haar geschiedenis te vertellen en om de techniek van het vouwen van deze bijzondere hoofddoek aan anderen te leren. Zij vouwt angisa’s voor tentoonstellingen, leent haar koto’s uit aan musea en is eind 2020 te zien met een van haar angisa’s bij Omroep Max. Deze angisa mag na de uitzending naar De Kunsthal in Rotterdam voor een tentoonstelling over het Museum van Nederland.  Jane maakt ook innovatieve hoofd creaties waar zij vernieuwde hoedenmaterialen combineert met traditionele vouwtechnieken vanuit de gevouwen angisa, zoals de Angisa on Top, Boeketi en de 3in1. Door steeds te innoveren behoudt zij aansluiting met de snel veranderende mode en zorgt zij dat de angisa draagbaar blijft. Vandaar de samensmeltingen van diverse materialen waarin draagsters zich kunnen herkennen. Chintz, jute, sinamay, buntal, batiks, Afrikaanse en Surinaamse prints zijn de stoffen waar Jane graag mee werkt. Jane Stjeward-Schubert behaalde in 1994 haar diploma HBO voor maatschappelijk werk bij SOSA. Zij is inmiddels gepensioneerd en werkte tot voor kort als coördinator in de terminale zorg. Jane heeft de ambacht van de Afro-Surinaamse klederdracht geleerd via verschillende werkgroepen en is in de leer geweest bij kenners als mevrouw ‘Sisi’ Slijngaard en mevrouw Elstak in Suriname en in Nederland. Zij heeft diverse cursussen gevolgd op het gebied van hoeden maken en in 1979 een cursus maatkleding dames gevolgd aan de Technische school voor mode en kleding in Den Haag. Zij heeft als lid van So Mi Tan en werkgroep Sisi zelf geschiedenisdoeken (angisa´s) ontworpen en uitgebracht. Met Stichting Kleurrijk Centrum Rotterdam organiseerde zij van 2001-2004 de Miss Alida verkiezing, waarbij kandidaten over de Surinaamse cultuur en de Afro-Surinaamse klederdracht konden leren. 

Ella Broek

Ella Broek (Ottoland, 1980) is kostuummaker en antropoloog en momenteel associate researcher bij het Research Centre for Material Culture. Haar interesses liggen op het snijvlak van sociale wetenschappen en cultureel erfgoedstudies en het multidisciplinaire veld van mode waar ambacht, ontwerp en theorie samenkomen. Binnen deze algemene focus neemt haar huidige werk de dynamische relatie tussen kleding en het lichaam als primair onderwerp, waarbij ze kleding (en wat kleding kan doen) binnen verschillende culturele tradities bespreekt en onderzoekt. Momenteel werkt zij aan eenonderzoek naar de sartoriale traditie van de koto, een vorm van culturele kleding gedragen door Afro-Surinaamse vrouwen, waarvoor ze samenwerkt met Nederlands-Surinaamse gemeenschappen in Rotterdam e.o.. Haar cross-overpraktijk is ontstaan vanuit haar persoonlijke fascinatie voor hoe kleding beleefd kan worden en hoe die beleving uiteindelijk beïnvloed kan worden door middel van ontwerpprocessen. Naast het uitvoeren van veldwerk en het onderzoeken van theorie, bestaat een deel van haar praktijk uit het zelf ontwerpen, vervaardigen en dragen van kostuums. Daarnaast werkt ze graag samen met anderen om bevindingen te vertalen naar (publieke) programma’s, zoals workshops, publicaties en presentaties.Ella Broek behaalde in 2016 haar Msc in Sociale en Culturele Antropologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Daarvoor behaalde zij haar diploma’s aan de MTS Mode en Kleding en de Willem de Kooning Academie. Ze woont in Rotterdam.

Michelle Piergoelam

Michelle Piergoelam (Rotterdam, 1997) is kunstfotograaf, afgestudeerd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Ze creëert visuele verhalen op basis van culturele mythes, dromen en herinneringen. Ze maakt bewust gebruik van inheemse legendes, geografie en antropologie om onderbelichte delen van de geschiedenis te behouden en te delen. Ondanks haar Surinaamse achtergrond wist ze weinig van het land af. Haar nieuwsgierigheid om hier meer over te willen leren zette haar aan tot het onderzoeken van de culturele verhalen, sprookjes en mythes. Daarbij is het fictieve karakter voor haar een belangrijke ingang naar de cultuur en draagt het verbeelden hiervan bij aan haar bewustwording en betekenisgeving. Ze onderzoekt verschillende fotografische technieken en gebruikt elementen van de nacht als vorm. Details worden onderwerp en kleine gebaren laten van zich spreken zodra het flitslicht over hen heen valt. Michelle werd geselecteerd voor de "New Dutch Photo Talent 2020". Met haar meest recente project 'The untangled tales' werd ze genomineerd voor de longlist voor 'Blurring the lines 2020' en voor de ‘Kassel Dummy Award 2020’. Naast commerciële opdrachten voor PR agentschappen en de mode branche, zoals Humanoid en Cartier, is zij uitgenodigd deel te nemen met haar kunstprojecten aan tentoonstellingen in Canada en Parijs.

Raad van toezicht

Peggy Bouva (Voorzitter)

Peggy Bouva (Rotterdam, 1978) is consultant en werkzaam binnen het Sociaal Domein bij verschillende gemeenten.Zij is naast haar dagelijkse werkzaamheden zeer geïnteresseerd in het overdragen van kennis van het Afro Surinaams Cultureel Erfgoed. Zij draagt bij bijzondere gelegenheden graag traditionele angisa’s. Zo ook op haar profielfoto zie je haar als trotse cultuurdraagster. Een van haar doelen is om kennis en educatie spelenderwijs over te dragen. In 2006 heeft zij haar eerste productie uitgebracht een educatief kennisspel genaamd Hoe goed ken jij Suriname? Middels het spel tracht zij kennis van Suriname te delen met jong en oud. Haar vele bezoeken aan Suriname inspireerde haar om al het moois van Suriname te delen. In haar spel vind je informatie in de categorieën Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Taal & Literatuur, Muziek, Sport etc etc. In 2009 maakte zij ook Tropical Memory Animals. In 2020 heeft zij samen met journaliste Maartje Duin meegewerkt aan de Podcast de Plantage van onze Voorouders. De jury verkoos 'De plantage van onze voorouders' unaniem tot Beste Podcast van 2020.

Yoeri Meessen (Secretaris)

Yoeri Meessen (NL) is oorspronkelijk opgeleid als docent beeldende kunst en vormgeving, en studeerde kunstbeleid- en management aan de Rijksuniversiteit Groningen. Op dit moment is hij hoofd educatie en publieksbegeleiding bij Museum Boijmans Van Beuningen. Voorheen was Meessen in Rotterdam werkzaam als associate director bij Witte de With Center for Contemporary Art. En was hij hoofd educatie en public affairs bij Manifesta, de reizende Europese Biënnale voor Hedendaagse Kunst. Hij doceert regelmatig, onder meer aan de Universiteit van Valencia en de Universiteit van Florence. En hij is lid van de raad van toezicht van Centrum voor Hedendaagse Kunst & Ecologie Radius in Delft.

Maikel Pierau (Penningmeester)

Maikel is een ondernemer en ontwikkelaar van innovatieve projecten gericht op duurzaam ondernemerschap

Iris Vreugd

Iris Vreugd is een kotomisi die de kennis en kunde over de Afro-Surinaamse klederdracht geleerd heeft vanuit  Kinderen uit de Maasstad, een culturele groep die haar moeder Hellen Vreugd 30 jaar geleden oprichtte. Zij is een actief beoefenaar van Afro-Surinaams erfgoed, zo speelde zij o.a. in de theater voorstelling Mi Na Aisa Mama en zingt in winti formatie Krin Yeye. Iris is werkzaam in de zorgsector en woont in Rotterdam.