Open Call - Angisa als erfstuk

Tailors and Wearers zoekt kunstenaars om nieuw werk te maken rondom vijf bijzondere angisa's. Kun jij met jouw werk een brug slaan tussen kunst en erfgoed? Wil jij met je werk  onderzoeken hoe we het Afro-Surinaams mode-erfgoed kunnen presenteren en behouden? Reageer dan op onze Open Call! 

Angisa als erfstuk

Het uitbrengen van angisa’s kent een lange traditie binnen de Afro-Surinaamse gemeenschap die terug gaat naar het eind van de 19e eeuw. De symbolen, afbeeldingen en tekeningen die er op gedrukt worden vertellen de verhalen van een gemeenschap en haar geschiedenis. De gedenkdoek is een belangrijk onderdeel van de Afro-Surinaamse klederdracht en wanneer gesteven en gebonden, kan zij op het hoofd gedragen worden.

De angisa's uit deze open call zijn vanuit de erfenis van angisa-verzamelaar mw. Sita Wijngaarden-Esajas aan ons geschonken. Deze speciale gift bracht ook enkele belangrijke vraagstukken naar voren: hoe kunnen we deze bijzondere items bewaren en tegelijkertijd toegankelijk maken voor anderen? Voor wie moeten deze doeken toegankelijk zijn? Moeten ze worden gedragen of niet? En hoe kunnen we deze angisa's presenteren op een manier die een breed publiek aanspreekt en zich ermee kan verbinden?

De vragen komen voort uit de overkoepelende vraag waar onze programma’s uit voortvloeien: Hoe behouden we het Afro-Surinaamse mode-erfgoed voor toekomstige generaties?


Opdracht

We nodigen kunstenaars uit diverse artistieke disciplines uit te reageren en laten ons graag door jou verrassen, je kunt bijvoorbeeld denken aan performance, film, fotografie, geluidskunst, dans en modeontwerpen. 

De selectiecommissie kiest 2 of 3 kunstenaars die gedurende een periode van 3 maanden nieuw werk maken rondom 1 of meer angisa’s. De angisa’s mogen gebruikt worden, mits ze niet onherstelbaar beschadigd worden. Het gemaakte werk (zonder de angisa) blijft na deelname en presentatie eigendom van de maker.

Als kunstenaar wordt je ondersteund in het maakproces door minimaal 1 keer per maand een contactmoment te hebben met T&W, een masterclass van Conservator Historisch Vormgeving Alexandra van Dongen bij Museum Boijmans Van Beuningen en een groepsgesprek met angisa-deskundigen uit het netwerk van T&W. De werken worden vanaf oktober 2 maanden tentoongesteld op een locatie in Rotterdam.


Deelname

Voor de kunstenaar is er een honorarium van €1200 en een werkbudget beschikbaar. 

De selectiecommissie bestaat uit Alexandra van Dongen, Peggy Bouva (podcast De plantage van mijn voorouders) en Tailors and Wearers.

Het team van T&W maakt een eerste selectie van de voorstellen, waarna de  selectiecommissie een aantal deelnemers uitnodigt voor een gesprek. Mocht het wenselijk zijn is er eventueel nog een tweede gesprek.

Gesprekken vinden op 29 mei in de middag plaats. 
De werkperiode start begin juni en loopt tot eind augustus.


Wil je meedoen?

Stuur dan onderstaande info voor 14 mei naar info@tailorsandwearers.com.

Alles in één PDF aanleveren:

  •     Je contactgegevens (naam, adres, e-mailadres, telefoonnummer)
  •     Je motivatie voor deze opdracht (max. 1 blz)
  •     Je portfolio (max. 10 blz) 

Individuen en collectieven mogen reageren. 

De uitvoering van dit project valt samen met de deelname van T&W aan de Global Fashion Assembly 2024. Het werkproces wordt gevolgd door de Dutch hosting community van het GFA en zal in oktober in een online talk besproken worden.Using Format