Ons doel

Tailors & Wearers kijkt naar de Afro-Surinaamse klederdracht door de bril van ambacht, antropologie en fotografie. Centraal staat de kotomisi. Een kotomisi is een vrouw gekleed in Afro-Surinaamse klederdracht, waarbij de koto (aanduiding voor zowel de rok, als geheel kostuum) en angisa (gevouwen hoofddoek) belangrijke onderdelen zijn. De kotomisi heeft met haar lange traditie - die teruggaat naar het einde van de 19de eeuw - een belangrijke cultuurhistorische waarde onder Surinaamse erfgoed beoefenaars.

Doel

Het doel van de stichting is het onderzoeken en behouden, presenteren en het geven van educatie met betrekking tot Afro-Surinaamse klederdracht. Dit doen wij door het verzamelen en delen van kennis, zoals het organiseren van evenementen, bijeenkomsten en presentaties, het maken van educatie materiaal, het verzorgen van workshops en het fungeren als een kennisplatform, online en offline, voor geïnteresseerden en erfgoed beoefenaars.

Zelf vertegenwoordigen wij drie generaties en vanuit die positie werken wij aan een eigentijdse benadering van de koto waarmee wij proberen de gelaagdheid van deze klederdracht onder de aandacht te brengen bij een bredere groep geïnteresseerden. Samen met ons groeiende netwerk van kotomisi en andere deskundigen werken wij aan het realiseren van diverse progamma's en projecten.

Als zelfstandig onderzoekers zijn wij aangesloten bij het Research Center for Material Culture in Leiden, het onderzoekscentrum van het Nationaal Museum Van Wereldculturen. Ons onderzoek en programma sluiten aan bij het doel van het NMVW om hun collectie van nieuwe informatie te voorzien en verbindingen te maken tussen de voorwerpen (de koto’s) in hun collectie en degenen die deze koto’s maken, dragen, verzamelen en koesteren. 

Using Format