Goma Weri Boek
Het boek Goma Weri is een veelzijdig boek over de Afro-Surinaamse klederdracht. Het is gebaseerd op een meerjarig onderzoek onder dragers en makers naar de beleving en techniek van deze bijzondere dracht. Persoonlijke verhalen en fotografie worden in dit boek afgewisseld met historische en wetenschappelijke beschouwingen over hoe het dragen van de dracht iemand in staat stelt verbinding te maken met anderen, met het (slavernij)verleden en met de toekomst.
Veel technieken, bijvoorbeeld het complexe vouwen van de angisa, zijn oraal doorgegeven van generatie op generatie en nooit opgetekend. Een orale traditie is kwetsbaar. De drie bij dit boek gevoegde patronen (voor een angisa, yaki en kimona) leveren daarom een bijdrage aan het behouden en verlevendigen van de Afro-Surinaams klederkracht als culturele uiting.
Het boek bevat heldere beschrijvingen met veel tekeningen en patronen, waardoor de lezer in staat is de koto zelf te maken. De essays van Christine van Russel-Henar (oprichter van het Koto Museum/A Gudu Oso in Paramaribo) en Daan van Dartel vertellen over de historische context van de koto, over de collectie koto’s in Nederlandse musea en over de koloniale context waarbinnen deze collectie tot stand kwam.
De vertaling van het Sranan Goma Weri naar het Nederlands is: gesteven dracht.