Bondru Angisa Story: Zaïre Krieger en Rafik Opti

In 2023 herdenken en vieren wij de afschaffing van de transatlantische slavernij 150 jaar geleden. Wij staan stil bij deze gezamenlijke geschiedenis, de doorwerking en impact op verschillende gemeenschappen en hoe we tot een gezamenlijk toekomst kunnen komen. 


Zaïre Krieger en Rafik Opti gefotografeerd door Michelle Piergoelam


Wij hopen dat dit jullie inspiratie geeft om de Bondru angisa en de 1873 schouderdoek op een innovatieve manier te dragen! Bestel nu jouw angisa en schouderdoek via onze webshop, en vier met ons mee!

1873 Schouderdoek

Als een van de laatste Europese landen wordt de slavernij in Suriname en in de Nederlandse Antillen in 1863 formeel afgeschaft. Het ‘Staatstoezicht’ dat daarop volgde duurde tot 1873 en gold voor bijna alle tot slaaf gemaakte mensen. Dit betekende dat zij verplicht werden om door te werken op de plantages en in de werkhuizen, terwijl hun eigenaren gecompenseerd werden.

Wijlen activist Perez Jong Loy (1954-2019) zette zich tijdens zijn leven in voor de zichtbaarheid van de banden tussen Nederland en Suriname en de slavernij geschiedenis. De zwarte buttons en petten met daarop in witte cijfers 1873 heeft hij in het leven geroepen om aandacht te vragen voor verzwegen historische feiten. Deze worden nu als protest gedragen tegen het eenzijdig vertellen van deze geschiedenis. 

Het ontwerp, een grid van de contouren van Suriname met daarin 1873 en de gomawiwiri plant, is bedacht aan de hand van tekeningen gemaakt door Cheyenne Nelson. Met dit ontwerp wordt het belang om je te verdiepen in de geschiedenis die ons met elkaar verbindt benadrukt. Daarnaast is het ontwerp van de 1873 schouderdoek ook een ode aan wijlen Virgil Abloh (1980-2021).


Bondru angisa
Het uitbrengen van een angisa kent een lange traditie binnen de Afro-Surinaamse gemeenschap die terug gaat naar het eind van de 19e eeuw. De angisa wordt gevouwen van een bedrukt stuk textiel van 90 bij 90 cm. De symbolen, afbeeldingen en tekeningen die op de doeken worden gedrukt vertellen de verhalen van een gemeenschap en haar geschiedenis. De gedenkdoek is een belangrijk onderdeel van de Afro-Surinaamse klederdracht en wanneer gesteven en gebonden, kan zij op het hoofd gedragen worden. Naast het vastleggen en herdenken van gebeurtenissen die afgebeeld staan op de angisa, draagt de angisa ook vaak een naam (een odo) en werden er met de hoofddoek boodschappen doorgeven middels de vouwwijzen. 

De Bondru angisa is in de zomer van 2022 uitgebracht door Tailors & Wearers is samenwerking met Selita Klas, Astrid Zweevel, Hellen Kasters, Siglien Wijntuin, Marie Renfurm en Ifna Blijd. Naar aanleiding van gesprekken over hoe de geschiedenis doorleeft in het heden en over wat er volgens hen op dit moment, in de stad Rotterdam, niet vergeten mag worden, hebben zij met elkaar de verschillende elementen bepaald: Slavernijmonument Rotterdam, Anton de Kom, Suriname in 1873, het water en de gommawiwiri plant. Ontwerper Cheyenne Nelson heeft vervolgens het doek ontworpen. 

Using Format