Zilveren Camera Prijs voor Storytelling

Zilveren Camera Prijs voor Storytelling

Onze fotograaf, Michelle Piergoelam is in de prijzen gevallen met haar project ‘The untangled tales’. Wil je de foto’s van haar project zien? Bezoek dan even haar project website www.theuntangledtales.com

Zilveren Camera - Prijs voor Storytelling

Prijs voor Storytelling gaat over het tot leven brengen van verhalen, en dat hoeft niet altijd door middel van een camera te gebeuren. De vorm waarin het verhaal verteld wordt en met welke technologie, komt idealiter voort uit dat verhaal. Dit jaar laten veel inzendingen voor de prijs voor Storytelling zien dat je dan een verhaal gelaagder en intiemer kan maken.

Opvallend waren de persoonlijke projecten die in staat zijn een groter universeel verhaal te vertellen. Krachtige verhalen waarvan het thema of het onderwerp dicht bij de maker staat vielen op. Door de persoonlijke lens wordt een groter verhaal zichtbaar wat daardoor meer invoelbaar wordt voor de kijker. 

2E PRIJS – PRIJS VOOR STORYTELLING – MICHELLE PIERGOELAM – THE UNTANGLED TALES

Het project ‘The untangled tales’ visualiseert verhalen uit de tijd van de slavernij over het fantasiefiguurtje Anansi de Spin en door de verschillende manieren waarop een hoofddoek gevouwen kan worden. De verhalen over de spin die, hoewel fysiek zwak, in staat bleek de tijger te verslaan, stelden slaven in staat hun gedachten onderling te delen, zonder dat hun meesters hen begrepen. De verhalen vinden hun oorsprong in Afrika en werden in Suriname van generatie op generatie doorgegeven. Ook de hoofddoeken, of Angisa’s, die de vrouwen droegen, bevatten verborgen verhalen en wijsheden in de ingewikkelde plooien en vouwen, die alleen leesbaar waren voor de ingewijden.

JURYRAPPORT

“Heel mooi hoe Piergoelam de kinderfiguur Anansi de Spin in een volwassen jas steekt en opnieuw benadert. Het project nodigt de kijker uit om kennis te maken met de verhalen van Anansi die al generaties aan elkaar worden doorgegeven. Voor de kenners van die verhalen vormt het werk van Piergoelam een verdieping. Op een verrassende manier hervertelt ze verhalen over ons slavernijverleden. De gestileerde vorm en inhoud worden op een mooie manier bij elkaar gebracht en overstijgt clichés. Door de sprookjesachtige sfeer en tegelijkertijd het duistere en het mysterieuze beeld, laat Michelle haar eigen conceptuele beeldtaal zien waarin een goed evenwicht is tussen tekst en beeld. Er is geen sprake van digitale vernuftigheid en op een heel eigen manier brengt ze een belangrijk verhaal in beeld.”

Sara Kolster
Juryvoorzitter Storytelling 

Bijdragers van dit project: Jane Stjeward-Schubert, Wijnand Stomp

https://www.zilverencamera.nl/jaargang/zc-2020/2e-prijs-prijs-voor-storytelling-michelle-piergoelam-the-untangled-tales/

Terug naar blog