Angisa Tentoonstelling Theater Zuidplein (2022)Op zaterdag 4 juni opende stichting Tailors & Wearers een expositie over angisa in de foyer van Theater Zuidplein. De angisa is een gevouwen hoofddoek en een belangrijk onderdeel van de Afro-Surinaamse klederdracht. 

De hoofddoek wordt veelal gezien wanneer deze gesteven is en gevouwen tot een creatie die als hoofddeksel gedragen kan worden. Er zitten verschillende boodschappen in de bindwijzen en worden binnen sommige families van generatie op generatie overgedragen. 

Rotterdammers Jane Stjeward-Schubert, Selita Klas, Astrid Zweevel, Hellen Vreugd en Siglien Wijntuin verzamelden bij elkaar meer dan 1000 hoofddoeken. Zij laten ons een klein deel van hun collectie zien. De verzamelaars hebben deze hoofddoeken verzameld, omdat ze het belangrijk vinden dat dit cultureel erfgoed niet verloren gaat. Met trots en liefde bewaren zij deze bijzondere collecties. De verzamelaars dragen kennis over de collecties aan nieuwe generaties via workshops, lezingen, verkoop en verhuur. 

De angisa tentoonstelling was te zien tot 16 juli 2022 te zien in de foyer van Theater Zuidplein en was gratis toegankelijk.

Dit project werd mede mogelijk gemaakt door: Vrienden Loterij Fonds en Cultuur Concreet.

Using Format